marți, 22 noiembrie 2011

Vitaminele – sursa de sanatate sau efect placebo?

„Sa nu uiti sa-ti iei vitaminele!!” parca si acum ne amintim cum ne indruma mama in copilarie...cu toate acestea, e posibil ca fraza sa ramana numai de domeniul trecutului.
            Desi popularitatea lor creste vazand cu ochii in toate colturile lumii, cele mai recente studii (si sunt tot mai multe) arunca o umbra de indoiala asupra beneficiilor reale ale administrarii de vitamine.





            Numai in aceasta vara s-au finalizat doua studii in SUA care intaresc dubiile in acest sens. Unul dintre ele se refera la administrarea de vitamina E si celalalt, la suplimentele multivitaminice pentru femei.

            Prima cercetare ( Selenium and Vitamine E Cancer Prevention Trial ), ce s-a desfasurat pe parcursul a 3 ani (intre luna august 2001 si iulie 2004), testeaza daca intr-adevar vitamina E administrata barbatilor diminueaza riscul de cancer de prostata. Un esantion de 35 533 de barbati din SUA, Canada si Puerto Rico au fost impartiti in patru grupuri: fiecare a primit unul din cele patru tratamente: vitamina E, seleniu (un mineral esential despre care se crede ca reduce riscul de cancer al prostatei daca e asociat cu vitamina E), cele doua luate impreuna sau o pilula placebo. Rezultatul uimitor a fost ca administrarea vitaminei E de fapt creste riscul de aparitie a cancerului. Luata impreuna cu seleniul, pare sa contrabalanseze incidenta sa.
            Rezultatele sunt urmatoarele:
            ESANTION 1 – 8752 barbati au primit seleniu – 575 cazuri de cancer
            ESANTION 2 – 8737 barbati au primit Vitamina E – 620 cazuri de cancer
            ESANTION 3 – 8702 barbati au primit Vitamina E + seleniu – 555 cazuri de cancer
            ESANTION 4 – 8696 barbati au primit pilula placebo – 529 cazuri de cancer

            In concluzie, administrarea de vitamina E sau a seleniului – separat sau asociate – nu reduce riscul aparitiei cancerului de prostata. Datele au fost centralizate in luna iulie 2011, deci dupa 7 ani de la incetarea administrarii pe barbati de rase diferite, dar cu varste cuprinse intre 50 si 55 de ani.


            Cel de-al doilea studiu – The Iowa Women’s Health Study -  adresat femeilor la menopauza, s-a desfasurat pe o perioada de aprox. 20 de ani si a concluzionat ca administrarea suplimentelor vitaminice si a mineralelor e asociata de o crestere a ratei mortalitatii, comparat cu femeile care nu le iau.

            Totusi, trebuie sa mentionam ca in toate situatiile, subiectii care si-au administrat vitamine, le-au inclus in dieta lor normala, asociindu-le cu vitaminele naturale prezente in alimente. Ele pot interactiona intre ele iar efectul lor este greu de masurat. Daca ridicam privirea catre o perspectiva mai ampla, devenim din ce in ce mai constienti ca beneficiile aduse de acestea sunt tot mai mici cu cat adancim si perfectionam cercetarile.
            Marion Nestle, nutritionist si expert in probleme de alimentatie si sanatate publica in New York, remarca: „Ar fi corect sa recunoastem ca suplimentele nu fac oamenii sanatosi mai sanatosi decat sunt.” (Wall Street Journal)
            Cu el sunt de acord si cei din Biroul de Control al Suplimentelor Nutritive din SUA, ramura a Institutului National de Sanatate, care spun ca vitamina C, despre care se credea ca alunga raceala, s-a dovedit total ineficienta. Ba chiar luata in exces, poate cauza diaree, greata si crampe stomacale. Desi popular se spunea ca administrarea de B6 si B12 reduce riscul bolilor cardiovasculare, s-a constatat ca datele nu sunt relevante. Asociatia Bolnavilor de Inima afirma ca „ dovezile nu sunt indeajuns de solide incat sa putem considera vitamina B ca fiind o metoda de a reduce riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare”. Indiscutabil, calciul este esential pentru sanatatea oaselor, dar studiile arata ca nu reduce incidenta cancerului si bolilor de inima. Din contra, poate conduce la aparitia calculilor la rinichi.
            Cercetari mai vechi concluzionau ca beta-carotenul reduce riscul aparitiei cancerului de plamani. In 1994 si 1996 s-au finalizat doua studii din care reiese ca fumatorii care iau beta-caroten sunt predispusi sa dezvolte o forma de cancer pulmonar fata de cei care nu iau. Mai mult, o continuare a acestui studiu confirma efectul nedorit al beta-carotenului chiar daca subiectii au incetat de multi ani sa si-l administreze.





            Considerand si cealalta fata a monedei, de necontestat ramane faptul ca vitaminele in cazul carentelor alimentare si malnutritiei isi au un rol esential in dieta zilnica. Femeile insarcinate nu trebuie sa se opreasca din a lua acidul folic, care este responsabil cu dezvoltarea celulara completa a viitorului fat si reduce riscul malformatiilor congenitale.

            Desi cercetarile din ultimii ani aduna tot mai multe informatii, trebuie sa recunoastem ca nu suntem decat la inceput, iar astfel de studii care infirma beneficiile administrarii de vitamine nu fac decat sa vrem sa accentuam demersurile pentru noi cercetari. Deci, in concluzie, cum gestionam situatia de incertitudine? Inainte de a lua orice supliment, este de preferat sa consultati un medic specialist si sa va informati din cat mai multe surse, pentru ca, asa cum afirma si profesorul Nestle, s-ar putea sa fie o risipa de bani administrarea de vitamine pesoanelor care nu au nicio carenta. Cel  mai potrivit mod de a obtine vitaminele si mineralele necesare?? vechea metoda: o dieta naturala si echilibrata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu