marți, 13 decembrie 2011

ADIPOTIDA - prim tratament eficient impotriva obezitatii??





Un tratament experimental finalizat in luna noiembrie a acestui an, rezultat al cercetarilor unor medici oncologi a concluzionat in mod surprinzator ca adipotida impiedica alimentarea cu sange a celulelor adipoase, compus ce i-a ajutat pe macacii obezi sa piarda, in medie, intre 7% si 15% din greutatea lor, in patru saptamani, o reusita ce ar putea conduce la obtinerea unui tratament eficient si pentru oameni. 

Echipa sot-sotie Wadih Arap si Renata Pasqualini, specialisti la Centrul de Oncologie Anderson din Houston, au demarat cercetari in scopul tratarii cancerului de prostata. Surprinzator, lanturile de aminoacizi pe care medicii l-au injectat in organismul unui bolnav de cancer au legat cu celulele adipoase si nu cele canceroase cum credeau cei doi. Substanta activa actioneaza la nivelul capilarelor ce iriga celulele adipoase, mai exact blocheaza alimentarea acestora. In scurt timp, ele mor urmand a fi resorbite de organism.

“Aplicarea acestui tratament şi în cazul oamenilor ar oferi o abordare nechirurgicală pentru a diminua ţesuturile adipoase, dar şi o alternativă pentru medicamentele pentru slăbit”, a declarat medicul Renata Pasqualini, principalul autor al studiului.

            Tratamentul urmeaza a fi supus analizei de catre forurile americane de aprobare, FDA, care pana in prezent s-au demonstrat destul de reticente fata de alte pilulele de slabit. De urmarit va fi si rezultatul pe care il va avea adipotida asupra subiectilor umani, si mai ales, efectele secundare pe care substanta il poate avea asupra rinichilor, pe care se pare ca aceasta ii solicita ceva mai mult, desi nu ireversibil.

luni, 5 decembrie 2011

Marele petic de deseuri din nordul Pacificului

In zona de nord a oceanului Pacific se invarte in sensul acelor de ceasornic un vortex imens generat de convergenta a patru curenti marini: de nord, sud, est si vest. Vartejul din nordul oceanului Pacific este de fapt o capcana pentru orice pluteste primprejur. 

Si cum doi dintre curentii care converg vin dinspre suprapopulatele Japonia si California, in vartej se rotesc deseuri de plastic, in marea majoritate sticle de plastic, pungi, echipament de pescuit, piepteni, carlige de rufe, brichete etc. La acestea se mai adauga si cate un accident naval, cum a fost cel din 1990, in care transportatorul Hansa a pierdut in apele oceanice peste 61 000 perechi de pantofi sport Nike.

Se estimeaza ca marimea peticului de deseuri este enorma, unii zic chiar de doua ori suprafata statului Texas. Din pacate, din cauza ca este prea difuz, conglomeratul de gunoi nu poate fi detectat din spatiu, de sateliti pentru a i se aproxima dimensiunile.
Zona de intalnire a celor patru curenti


Asistenta universitara Angelicque White (Oregon’s College of Oceanic and Atmospheric Sciences) a fost prima care a decis sa se ocupe personal de problema, adunand rapoarte de la oceanografi din toata lumea si mai ales, a fost personal la fata locului pentru a constata cu exactitate situatia. Rezultatul, foarte mediatizat in America, a fost ca peticul nu e nici pe departe atat de mare pe cat se credea, iar rapoartele facute de organizatii din anii `50 incoace, au fost mai mult decat exagerate.

Broasca testoasa ce a crescut cu un inel de plastic in jurul corpului
Totusi, cercetatoarea tine sa accentueze ca nimeni nu are grija de mediul natural din jurul nostru. Fauna marina nu tine cont de dimensiunile mai mici sau mai mari ale petei de gunoi, animalele de cele mai multe ori confundand pungile de plastic cu hrana. O raportare facuta de Scripps Institute estimeaza ca 9% din populatia de pesti de medie adancime aveau in stomac  resturi de plastic, procent ce poate fi cu usurinta marit daca luam in considerare cati dintre pesti mor si nu pot fi gasiti dupa ce au ingerat deseurile. 
Stomacul unui albatros


Fotografiile valoreaza cat o mie de cuvinte.



Exista si un reportaj BBC care arata ce se gaseste in stomacul albatrosilor care survoleaza zona, si de cele mai multe ori, confunda hrana cu capacele PET-urilor.