In zona de nord a oceanului Pacific se invarte in sensul acelor de ceasornic un vortex imens generat de convergenta a patru curenti marini: de nord, sud, est si vest. Vartejul din nordul oceanului Pacific este de fapt o capcana pentru orice pluteste primprejur.
Si cum doi dintre curentii care converg vin dinspre suprapopulatele Japonia si California, in vartej se rotesc deseuri de plastic, in marea majoritate sticle de plastic, pungi, echipament de pescuit, piepteni, carlige de rufe, brichete etc. La acestea se mai adauga si cate un accident naval, cum a fost cel din 1990, in care transportatorul Hansa a pierdut in apele oceanice peste 61 000 perechi de pantofi sport Nike.
Se estimeaza ca marimea peticului de deseuri este enorma, unii zic chiar de doua ori suprafata statului Texas. Din pacate, din cauza ca este prea difuz, conglomeratul de gunoi nu poate fi detectat din spatiu, de sateliti pentru a i se aproxima dimensiunile.
Asistenta universitara Angelicque White (Oregon’s College of Oceanic and Atmospheric Sciences) a fost prima care a decis sa se ocupe personal de problema, adunand rapoarte de la oceanografi din toata lumea si mai ales, a fost personal la fata locului pentru a constata cu exactitate situatia. Rezultatul, foarte mediatizat in America, a fost ca peticul nu e nici pe departe atat de mare pe cat se credea, iar rapoartele facute de organizatii din anii `50 incoace, au fost mai mult decat exagerate.
Totusi, cercetatoarea tine sa accentueze ca nimeni nu are grija de mediul natural din jurul nostru. Fauna marina nu tine cont de dimensiunile mai mici sau mai mari ale petei de gunoi, animalele de cele mai multe ori confundand pungile de plastic cu hrana. O raportare facuta de Scripps Institute estimeaza ca 9% din populatia de pesti de medie adancime aveau in stomac resturi de plastic, procent ce poate fi cu usurinta marit daca luam in considerare cati dintre pesti mor si nu pot fi gasiti dupa ce au ingerat deseurile.
Fotografiile valoreaza cat o mie de cuvinte.
Exista si un reportaj BBC care arata ce se gaseste in stomacul albatrosilor care survoleaza zona, si de cele mai multe ori, confunda hrana cu capacele PET-urilor.
Exista si un reportaj BBC care arata ce se gaseste in stomacul albatrosilor care survoleaza zona, si de cele mai multe ori, confunda hrana cu capacele PET-urilor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu